Krem juha od brokule

krem juha od brokule

Krem (gusta) juha od brokule (i poriluka) osvježavajuća je u ove prohladne dane i mnoge će osvojiti odličnim ukusom te jednostavnom i brzom pripremom. Brokula ima malu kalorijsku vrijednost (100 g – 35 cal) i pogodna je za sve one koji imaju problema s visokim kolesterolom ili su na dijeti zbog njene zasitnosti. Daje neophodnu energiju i vitalnost te sprječava alergiju, prehladu, artritis, rak i bolesti oka. Poriluk je dobar izvor vitamina C, kojeg ima najviše u zelenom lišću. Preporučuje se u liječenju bolesti bubrega i u akutnoj infekciji mokraćnih putova. Sadrži sumpor koji je važan za lijep izgled kože, kose i noktiju.

 

Sastojci za 4 osobe
800 – 1000 gr brokule
1 poriluk (250-300 gr)
150 g kiselog vrhnja za kuhanje
30 g maslaca ili margarina
1 povrtna kocka za juhu
1 žlica brašna
začini: vegeta, sol, papar – prema želji,

PRIPREMA
Operete brokulu pod mlazom vode, odrežete vrhove i ostavite da se ocijede. Za to vrijeme u posudu stavite vodu u kojoj ćete prokuhati brokulu. Kada voda proključa stavite u nju brokulu i kuhate do 3 minute, zatim je izvadite da se ocijedi.
Očistite, operete i narežete poriluk na kolutiće zajedno sa lišćem.
U međuvremenu u jednu posudu stavite 750 ml vode i jednu povrtnu kocku, ostavite da prokuha i skinete s vatre.
U drugu posudu, u kojoj ćete pripremati krem juhu, stavite maslac i popržite na njemu narezani poriluk. Kada ste pri kraju s prženjem dodate jednu žlicu brašna i uz miješanje ostavite vrlo kratko na vatri da se poprži. Kada je gotovo u posudu dodate brokulu i 750 ml juhe od povrtne kocke koju ste ranije pripremili. Ostavite da kuha 15 minuta, prema želji dodate Vegetu, papar i sol.
Zatim uzmete štapni mikser i sve usitnite tako da dobijete gustu krem juhu u koju dodate 150 g kiselog vrhnja za kuhanje. Ostavite da još malo prokuha na laganoj vatri i juha je gotova.

Dobar tek!

Autor: Zdeno Klimeš

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *