Najbolja pizza – domaća pizza kao u pizzeriji

najbolja pizza

Najbolja pizza nalik na onu iz pizzerije je pizza koja je prilagođena vašem ukusu, a ipak kvalitetom nalik na one iz najboljih pizzeria. Mnogo je recepata danas ispisano na internetu, a vi ipak kod kuće ne uspijevate napraviti dobru pizzu.  U pečenju pizza vi se susrećete s nekoliko problema i ako njih otklonite vaši prijatelji će se uvjeriti da ste pravi pizza majstor.

Prvi problem je kvaliteta tijesta, pa vam predstavljamo sve sastojke i postupak za kvalitetno pizza tijesto.

Drugi problem je temperatura vaše pećnice koja je maksimalno 250 stupnjeva C. Temperatura u krušnoj peći se kreće od 600 do 700 stupnjeva C.

Najčešći primjer je da razvučete deblje tijesto, jako prelijete kečapom i nabacate, salamu, sir i sve ostalo. Kad je pizza gotova svi okusi su pomiješani ona je sočna, tijesto debelo i zapravo je sva više skuhana, a ne pečena. Takva je pizza gorkastog okusa zbog kečapa.

Drugi način kako pripremate je tanje tijesto i malo kečapa. Pizza na ovaj način je promašaj jer vam je salama suha, sir zapečen kao guma ili plastika i priznajte nije baš ukusna.

Mnogi tepsiju premažu uljem i tek tada stavljaju tijesto što je liše

Idemo redom sa pripremom vrhunske pizze….

TIJESTO ZA PIZZU

Sastojci:

550 g glatkog brašna
1 žličica šećera
1/2 kocke kvasca
1 jaje
1/2 praška za pecivo
1 jogurt
1 žličica soli
1 dl mlijeka,
1 dl vode

 

Priprema:

Zagrijati 1dl mlijeka ,u mlijeko dodati 1 žličicu šečera i 1 žličicu brašna, promiješati i dodati natrganu polovicu kocke kvasca.

Ostaviti da se diže.

U posudu u kojoj ćete miješati tijesto dodajte brašno, jaje, malo soli, pola praška za pecivo i času jogurta.

Gotovo tijesto ostaviti da se odmori u frižderu oko sat vremena.

Prije pečenja pobrašniti tepsiju, i u tepsiju staviti samo razvučeno tijesto i peći oko 10 – tak minuta na 250 stupnjeva C. Kad je tijesto gotovo pečeno, izvadimo ga na brzinu van, premažemo rastvorom vode i kečapa u omjeru 2:1 ( bolja opcija je domaći kuhani paradajz) i na njega stavljamo sastojke koje želimo. Sve to ponovno vraćamo u pečnicu i pečemo tako dugo dok ne vidimo da nam se sir počinje topiti. Pizzu vadimo van i po želji dodajemo, feferone i origano. Origano i feferoni uvijek se dodaju na kraju po završetku pečenja.

Dobili smo vrhunsku pizzu od kvalitetnog i dobro pečenog tijesta. Salama nije suha, sir je topljiv i rasteže se prilikom rezanja, dakle sačuvali smo sve okuse svih namirnica.

Da smo odmah stavili sve, zbog niske temperature moramo duže peći da bi tijesto bilo pečeno, ali time i uništimo ostale sastojke, izgubili bismo okuse i sve bi nam bilo suho zbog slabe temperature i dužeg pečenja.

 

Autori: Ivana Beg i Berislav Hermeščec

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *