Kosana mast ili meso iz tiblice ili lodrice

kosana mast

Kosana mast ili meso iz tiblice ili kako mi u donjem Međimurju kažemo MESO IZ
LODRICE, je tradicionalni autohtoni namaz kojeg upotrebljavaju gotovo svi restorani
Međimurja i dio Varaždinske županije..
Služi kao namaz i jako je dobar za pripremu raznih jela (krpice sa zeljem, grahu, krumpiru,
paprikašu. prilozima)
Sprema se na isti način kao i u gornjem Međimurju ,jedino meso ne spremamo na isti način.
Mi u donjem Međimurju kuhamo ili pečemo pacano meso, dok gornje Međimurje stavlja
dimljeno meso u kosanu mast..
Mi kod kuće pripremamo na ovaj način:

SASTOJCI:
Svinjski leđni tvrdi špek
Meso ( kare, lopatica, rebra )
Sol

PRIPREMA:
1. Tvrdi špek narežemo na trake, odvojimo od kože.
2. Špek skuhamo u vodi ne previše, ne premalo. Dobro ohladimo .
3. U  toj istoj vodi kuhamo meso navedeno po želji ,dok je kuhano ,iz vrućeg mesa izvadimo kosti, i ostavimo da se ohladi.
4. Ohlađeno meso malo jače posolimo,,ohlađeni špek sameljemo isto malo jače posolimo i
dobro promiješamo…
Sol ne stavljamo u postocima ili gramima ,nego imamo (kako nas baka naučila) jednu tepsiju 40x20cm promjera jedna šaka soli.
Znači koliko tepsija masti toliko šaka soli…Dobro se promiješa i slijedi postupak spremanja u lodricu (tiblicu).
5. Staviti dva sloja masti i jako dobro istisnuti da nema zraka, zatim ide red mesa, poredati
tako da se ne dodiruju,,opet dva sloja masti i tako redoslijedom,,,Bitno je jako da se dobro
istisne i da nema zraka…
6. Taj postupak radi se samo po zimi, jer ljeti je to nemoguće napraviti…

Moram navesti još jedan podatak, da je kosana mast nekad davno služila i bila lijek za
tuberkulozu, po preporuci liječnika, dok još nije bio otkriven antibiotik za adekvatno
liječenje….

Dobar Vam tek !

Autor: Anica Lukša

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *